Een organisatie is geen bedrijf
Een organisatie is in onze visie geen bedrijf (met procedures en structuren) maar een organiserend vermogen (bestaande uit mensen van vlees en bloed). Niemand redt het alleen in een bedrijf. De mens is dé bepalende ‘factor ‘die bepaalt of een organisatie kan excelleren of niet.
Hoe kunnen we onze organisatie op een goede manier runnen? Door de toenemende complexiteit in de omgeving van organisaties is het moeilijk om greep te krijgen op een bevredigend antwoord. Daarnaast bestaat een organisatie vooral ook uit mensen. En mensen zijn nu eenmaal onvolmaakt en hebben allemaal eigen belangen en behoeften. Kortom, er zijn veel variabelen die het moeilijk maken om een 100% effectieve en efficiënte organisatie te verwezenlijken.
Niet doorslaan in systemen
Sommige organisaties slaan door in het denken in ‘systemen’. Er is dikwijls sprake van een sterke behoefte aan control en beheersing. Dit heeft een negatief effect op de motivatie, prestaties en volwaardige communicatie tussen mensen. Wollige beleidsplannen die vol staan met opgeblazen termen wekken de illusie dat goed is nagedacht over een visie maar zullen nooit tot gewenste veranderingen leiden die nodig zijn om bepaalde uitdagingen te overwinnen. Door teveel bezig te zijn met systemen, methoden, etc. zet je de deur naar de werkelijke bedoeling achter planvorming op slot. Door teveel prestatie-indicatoren, projecten die naast elkaar lopen, POP’s, en teveel procedures wordt alles veel te complex en inflexibel. Dit past wat ons betreft niet bij dynamiek en weerbarstigheid van mensen en organisaties. Bovendien kost het werken aan en controleren van systemen heel veel geld, tijd en energie. En die kunnen beter besteedt worden aan het juist terugbrengen van meer ademruimte en bewegingsruimte in de werkomgeving.
Hoe kunnen organisaties en mensen beter presteren? Een paar statements.
Duurzaam HR als denkkader
Wat is de werkelijke waarde van bepaald beleid? Bij deze vraag is het begrip ‘duurzaamheid’ belangrijk. Duurzaam beleid houdt rekening met de situatie nu én in de (nabije) toekomst. Het verwijst naar het bezig zijn met de ‘essentie’ en ‘bedoeling’ en niet zondermeer met ‘systemen’ die vaak bedacht worden om de werkelijkheid te beheersen. Duurzame interventies brengen veelal een fundamentele verandering tot stand in waarden van waaruit organisaties werken. Duurzaamheid als begrip wordt vaak in verband gebracht met ‘planet’ en ‘profit’ (of maatschappelijk verantwoord ondernemen). Cohesium heeft de keuze gemaakt zich te richten op het ‘people-aspect’ van duurzaamheid. We richten ons op voornamelijk op de duurzame ontwikkeling van mensen in organisaties.
Op zoek naar de essentie is een weg met meer weerstand
Wat echt essentieel is, is overigens soms moeilijk in woorden te vatten, niet altijd zichtbaar en in ieder geval ook erg per organisatie afhankelijk. Maatwerk is in dit opzicht nodig.
Kaders stellen blijft ook nodig.
Overigens blijft in zekere mate altijd hiërarchie, planning en control functioneel noodzakelijk. Empowerment, zelfontplooiing en democratie kennen ook hun organisatorische grenzen. Dit is altijd een afweging tussen enerzijds kaders stellen en anderzijds mensen vrijheid geven om eigenaarschap in te vullen over hun eigen doelstellingen.